Havervlokken met chiazaad als ontbijt

Twee keer per dag trainen, zes dagen per week. Zo ziet het leven van dedicated topsportster Eef Haaze er uit! Als ze niet in haar kano door het water glijdt, is ze wel in de sportschool te vinden voor krachttraining. Deze fanatieke kanovaarster heeft maar een doel voor ogen: deelnemen aan de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro. En hoe zorg je er dan voor dat je in topconditie bent? Naast keihard trainen, speelt ook gezonde voeding een belangrijke rol in het leven van Eef.

Eerlijk is eerlijk, toen Eef net begon met sporten was gezonde voeding nog niet altijd aan de orde van de dag. “Dan had ik energie nodig en at ik chocola, om vervolgens heel misselijk te worden tijdens de training. Ik heb ook een tijd juist heel extreem op mijn voeding gelet, maar toen merkte ik weer dat ik niet genoeg energie en voedingstoffen binnenkreeg. Ik at te weinig.” Het was zoeken naar de juiste balans, en inmiddels heeft Eef die gelukkig gevonden. “Je moet luisteren naar je lichaam. Ik neem de juiste voedingsstoffen op het juiste moment, als ik honger heb dan eet ik iets gezonds.”

In de supermarkt werd Eef altijd al naar biologische schap getrokken, nieuwsgierig naar nieuwe gezonde producten. Voeding loopt dan ook als een rode draad door haar leven. “Vanuit mijn studie ben ik altijd al veel met voeding bezig geweest, maar dan vooral op de technische kant gericht. Daarnaast heb ik ook nog een minor voeding en gezondheid op de open universiteit gevolgd. Ook lees ik gewoon heel veel over voeding en ik heb een netwerk van mensen die dezelfde interesse delen.”

Eefs kennis en passie voor voeding vertaalt zich in een eigen eetstijl, passend bij haar drukke bestaan als topsporter. “Ik probeer mijn voedingsstoffen zo veel mogelijk uit voeding zelf te halen. ’s Morgens voor mijn training (elke dag om 7 uur zit Eef in haar kano!) begin ik met mijn ontbijtje van havervlokken, amandelmelk, rozijnen, chiazaad en gebroken lijnzaad. Chiazaad bevat net als de gebroken lijnzaad veel van het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur. Ik eet relatief weinig vetten, maar vind het wel belangrijk om voldoende ‘juiste vetzuren’ binnen te krijgen. Chiazaad en gebroken lijnzaad helpen me hierbij. Na mijn training eet ik vaak kwark met vers fruit, noten, zaden, kokoschips, net wat ik huis heb. Als ik een duurtraining heb eet ik meer koolhydraten voor energie, doe ik krachttraining dan eet ik meer eiwitrijke voeding voor mijn spierherstel en -opbouw. Verder ben ik echt een fan van notenpasta, dat is volgens mij het beste beleg voor op je boterham, omdat het goede vetten en eiwitten bevat. Omdat ik heel veel train en een druk schema heb, moet eten ook vooral makkelijk en praktisch zijn. Ik eet vaak een maaltijdsalade en heel veel groenten, wel een pond per dag.”

Binnenkort komt er een belangrijke internationale wedstrijd aan voor Eef in Essen. Dan zijn namelijk de kwalificatiewedstrijden voor de Olympische spelen. “Voor die tijd let ik heel strikt op mijn voeding.” Wat er nooit in haar koffer ontbreekt als ze onderweg is? “Haver en notenpasta! In een hotel eet ik dan natuurlijk ook het liefst van die heerlijke broodjes, maar ik kom aanzetten met mijn eigen doosje haver! Goede voedingsstoffen en het geeft je lang een vol gevoel.” Op naar de top!