My journey to fit

Rianne van Baarsen

Ik was heel enthousiast om dit een keer op papier te zetten – hoe ik precies tot mijn huidige levensstijl ben gekomen – maar nu ik erover nadenk is het moeilijker dan ik dacht. Er is bij een lifestyle namelijk geen begin- en eindpunt: het is iets waar je langzaam in groeit en je weg in moet vinden. Steeds pas je het weer aan, om zo nieuwe doelen te behalen en jezelf comfortabel te maken. Precies wat ik ook heb gedaan. Wel zijn er een paar heel belangrijke keuzes geweest in mijn leven die veel hebben bijgedragen aan mijn fitte levensstijl zoals deze nu is.

Het omgooien van mijn voedingsschema

Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf, heb ik een paar jaar geleden een knieblessure opgelopen. Ik kon hierdoor een lange tijd niet trainen. Ik realiseerde me dus ook al snel dat ik iets moest gaan veranderen in mijn voedingsschema als ik ‘gezond’ wilde blijven. Ik kon veel minder bewegen, dus ik besloot mijn voeding hierop aan te passen om op gewicht te blijven. Ik wilde niet zozeer minder eten, maar wel bewustere keuzes maken. Melkchocolade werd pure chocolade, ik maakte vaker keuzes voor producten als van RAW Organic Food en ik ging veel meer water drinken. Zo min mogelijk gifstoffen in m’n lichaam! En eigenlijk beviel dat wel goed. Ik begon me meer in voeding te verdiepen en merkte dat ik beter in m’n vel zat, simpelweg doordat ik liever voor m’n lichaam was. Ik las veel artikelen over voeding en praatte met experts, waardoor ik steeds meer kennis op deed over voeding. Zodra ik weer ging sporten, ging ik dus ook mijn voeding daar weer op aanpassen, door bijvoorbeeld mijn eiwitinname te verhogen. Een voedingsexpert ben ik zeker niet, maar ik durf wel met zekerheid te zeggen wat goed voor mij is.

Ik heb mezelf nooit iets verboden. Ik heb mezelf nooit verboden om patat, pizza of een broodje shoarma te eten en ik heb nooit iets uit mijn voedingsschema geschrapt, zoals koolhydraten. Ik ben van mening dat dit allemaal stoffen zijn die je lichaam nodig heeft goed te kunnen functioneren en op te bouwen. Het scheelt overigens wel dat je na een tijdje ook eigenlijk helemaal geen trek meer hebt in die vette hap. Door jezelf niks te verbieden, maar slechts voorkeuren en prioriteiten voor jezelf te zetten, is het veel beter uit te houden dan wanneer je jezelf strakke regels oplegt. Probeer maar eens ‘ik mag geen patat’ te vervangen door ‘ik eet liever geen patat’ en zie hoe anders dat voelt.

Sporten

Omdat ik me op een bepaald moment na m’n blessure weer goed en sterk voelde, besloot ik het sporten weer op te pakken. Eerst onder leiding van een fysiotherapeut en daarna steeds meer zelfstandig. Door m’n aangepaste voedingsschema en het vaker sporten begon ik steeds meer resultaat te zien en werd ik ook mentaal sterker. Wauw, wat geeft dat een kick! Het geeft zo’n goed gevoel om je lichaam sterker en strakker te zien worden en zelfverzekerder in je vel te zitten. Hier werk ik voor, hiervoor sta ik regelmatig in de sportschool. Hard work pays off.

Het basketballen heb ik nooit meer opgepakt. Ik wilde de focus even helemaal bij m’n herstel leggen, waarbij anderen niet afhankelijk van me zijn zoals bij een teamsport. Daarnaast kwam het ook niet zo lekker uit met school en wilde ik de vrijheid om te sporten wanneer het me uitkwam. Ik heb een paar jaar Zumba gedaan en daarna heb ik me ingeschreven bij de sportschool, waar ik nog steeds met liefde voor de krachtsport heen ga. Ik merk dat ik nog lang niet all the way kan – m’n knie laat nog steeds regelmatig van zich horen, maar dat zijn allemaal stapjes die ik langzaam zet. Soms moet je ook gewoon  door je pijngrens heen om iets te bereiken.

In oktober heb ik mezelf ook overwonnen door mee te doen aan de Strong Viking Obstacle Run. Zeven kilometer rennen, klimmen, klauteren en tillen. Nooit gedacht dat ik zoiets zou kunnen en überhaupt leuk zou vinden! Ik deed dit samen met mijn collega’s, waardoor we niet op de tijd letten. In de toekomst wil ik het nog een keer doen, maar dan echt voor mezelf om zo tot het uiterste te gaan en een goede tijd neer te zetten. Dat zou pas een overwinning zijn.

Fit zijn!

De combinatie van een verandering in mijn voedingsschema en het zien van resultaten heeft ertoe geleid dat ik nu een gebalanceerde levensstijl heb, waarin ik mezelf blijf uitdagen, maar ook kan genieten van het leven. Vanwege mijn PDS, prikkelbare darm syndroom, kan ik veel dingen al niet eten, dus ik verbied mezelf eigenlijk niks. Ik eet waar ik me goed bij voel, zoals bij RAW Organic Food. Deze producten bevatten allemaal een stuk minder gifstoffen, waardoor ik ze beter kan verdragen dan ‘normale’ producten en zo krijg ik de meest optimale voedingsstoffen binnen krijg. Je lichaam heeft immers alle voedingsstoffen nodig om op te bouwen, dus jezelf dingen verbieden en iets schrappen uit je voedingsschema is in mijn ogen een slecht idee.

In de toekomst

M’n toekomstplannen zijn vooral om dit vol te houden. Om nog strakker te worden en een zodanig voedingsschema te vinden die ook de klachten van m’n PDS verminderen. Vanaf februari start ik met m’n afstudeerscriptie, waardoor ik een flexibelere planning krijg. Ik wil vanaf die periode eigenlijk nog meer gaan focussen op sport – een hele dag in de boeken zitten werkt immers toch niet voor mij. Wie weet wat ik ga doen – bikini fitness? Ik sluit het niet uit, maar beloof ook niks. Het is iets wat ik heel graag wil, maar het is ook iets wat je echt op het juiste moment in je leven moet doen. Tijd zal uitwijzen wanneer dat voor mij is. Blijf me hier of op mijn eigen blog volgen om te weten hoe mijn weg zich vormt!

Rianne

– SPORTER POWERED BY RAW –